Aluminijumske roletne

Aluminijumske roletne

Ukratko o aluminijumskim roletnama

Alu roletne se proizvode iz gotovih aluminjskih lamela (ploča), uobičajeno su punjene poliuretanskom penom. Zbog materijala mogući je velik izbor boja. Kvalitet im zavisi od debljine aluminijumskog lima i postojanosti boje. Dobar je izolator, postojanost materijala prelazi 50 godina. Dok kod boje koja se nanosi postupkom plastifikacije kvaliteta sjaja varira između 15 - 30 godina. Standardi visine letvice za naše tržište su 39 mm i 43 mm i preporučljive širine za ugradnju 180 cm i 220 cm što je još jedna prednost nad PVC roletnom osim znatno dužeg veka trajanja.
Aluminijumske roletne obično se ugrađuju bilo u spoljnim kutijama zakošenim pod 45 ° ili unutrašnjim kutijama od PVC strukture ili nešto ređe aluminijumske strukture. Smatra se da su spoljne kutije bolje za izolaciju nego što su unutrašnje, odnosno nadprozorske kutije. Za detaljnije informacije pogledati među našim uslugama.
Nadprozorske kutije se ugrađuju pri gradnji objekta ili naknadno menjanjem prozora (PVC, ALU ili drvenih prozora). Spoljne kutije se ugrađuju isključivo naknadno, a što se tiče preporuke aluminijumskih roletna isto preporučujemo svetlije tonove kao i kod PVC roletna. Ne zbog uvijanja ili troška materijala nego isključivo radi pregrevanja roletna obzirom da je aluminijum istovremeno i toplotni izolator pa se često zna događati da se na snažnom letnjem suncu ugreje da je dodir roletne nepreporučljiv. Samim time i greje prostoriju usred leta, odnosno staklenu površinu prozora.
Ugradnja aluminijumskih roletni na "stare" prozore u kojima je već kutija se isto tako često ugrađuje, a u tom slučaju preporuka je promena vođica u aluminijumske vođice sa tzv.četkicama i promena sistema unutar kutije.
Kako tehnologija napreduje i sami proizvodi i inovacije se brzo menjaju tako isto i u području ovih roletni. Nekad su sistemi unutrašnjih kutija bili pokretani drvenom osovinom (šipkom) i metalnim delovima koji su se okretali na plastičnim ležajevima. Ti su ležajevi od potrošnje brzo pucali i troškovi održavanja roletni su bili česti i visoki. Danas se ugrađuju kuglični nosači i metalne (pocinkovane) šipke što znatno olakšava korišćenje roletni, a zapinjanje ili nefunkcionalnost roletni je gotovo isčezlo. Osim što ti novi sistemi pružaju lakše i jednostavnije korišćenje isto tako obećavaju duže trajanje samih sistema što u današnja vreme kada se stvari brzo troše i dosta često bivaju odbačene, znači mnogo onome koji je navikao da proizvodi traju.

Elektromotor

Elektromotori kao pogon za dizanje alu roletni su sve češća alternativa klasičnim. Vrlo su praktični pogotovo kod alu roletni većih širina i dužina. Kotrola dizanja dopušta varijacije poput prekidača (zidnog prekidača) ili daljinskog upravljanja sa mogućnostima vremenskog planiranja. Često se kod ugradnje zajedno sa prozorima ne poštuju roletarski standardi pa se nepravedno izbegavaju. Na motore koje mi ugradimo dajemo 5 godina garancije uz prihvatljivu cenu.