Aluminijumska stolarija

Aluminijumska stolarija

Ukratko o aluminijumskoj stolariji

Aluminijumska ili alu stolarija je pronašla svoje mesto na tržištu ponajpre zahvaljujući eleganciji i modernom izgledu te trajnosti i izdržljivosti. Ako pogledate oko sebe, videćete da je alu stolarija gotovo uvek prvi izbor kod odabira stolarije za manje ili veće poslovne prostore, trgovačke centre, ali i sve više za privatne objekte kao što su kuće i stanovi.
Osim zbog same estetske komponente, alu stolarija ima primat kod poslovnih prostora i zbog svojih ostalih karakteristika. Poslovni prostori obično imaju veće otvore, a tada dolazi do izražaja njena čvrstoća i statička stabilnost što ju čini idealnim i gotovo nezamijenjiva izborom. Pod pojmom aluminijumska stolarija podrazumevamo:
 • aluminijumske prozore
 • aluminijumska (ulazna) vrata
 • klizne, fiksne ili harmo aluminijumske stene
 • Kao i kod PVC stolarije, za izradu aluminijumske stolarije potrebni su profili. U ovom slučaju - aluminijumski profili. Profili mogu imati bolja ili lošija izolaciona svojstva pa tako kod razmatranja ponuda od proizvođača alu stolarije, obratite pažnju na to. Da se podsetimo, ako uzmemo za primer aluminijumski prozor, imamo tri najčešća faktora prema kojima se može odrediti koeficijent prolaska toplote - U.
  Dakle imamo oznake:
 • Uf - koeficijent prolaska toplote kroz okvir
 • Ug - koeficijent prolaska toplote kroz staklo
 • Uv - koeficijent prolaska toplote kroz ceo prozor
 • Cilj je da vam Uv bude što manji jer je na taj način gubitak toplote manji. Aluminijum kao materijal je odličan vodič pa su profili od njega donekle specifični jer postoje tzv. topli i hladni profili. Topli profili sadrže prekinuti termički most, plastični umetak koji odvaja spoljni od unutrašnjeg dela profila pa na taj način smanjuje toplotnu provodljivost. Topli profili imaju manji Uf i preporučuju se kod objekata gde je važna toplotna izolacija. Tamo gde nije toliko važna toplotna izolacija (kao npr. Unutrašnje stene), mogu se staviti i hladni profili, tj. Profili bez prekinutog termičkog mosta.
  To su profili kod kojih nema prekida termičkog mosta. Ako se stave na spoljne otvore, osim slabije toplotne izolacije, česta je pojava i kondenzovanje vlage na unutrašnjoj strani stolarije zimi.
  Zaključak - ako stavljate alu stolariju na kuću ili stan, obavezno na sve spoljne otvore staviti stolariju sa prekinutim termo mostom, odnosno stolariju od toplog profila. Alu profili imaju još jednu specifičnost, a to je da se mogu eloksirati ili plastificirati. Plastificirani aluminijumski profili nastaju plastifikacijom profila. Na taj način se dobijaju odlična svojstva na UV zračenje i ostale atmosferske prilike, visoke i niske temperature kao i mehanička oštećenja. Još jedna specifičnost plastificirane aluminijumske stolarije je ta da dolazi u širokom spektru boja, moguće je izabrati bilo koju boju iz RAL karte.
  Eloksiranje je postupak specifičan samo za aluminijum. To je u stvari postupak površinske zaštite anodnim oksidiranjem aluminijuma, na taj način dobijamo zaštitni sloj debljine 15-20 mikrona koji je trajno rešenje protiv korozije. Izbor boja je znatno manji kod eloksiranih profila tako da možete birati između prirodne boja aluminijuma, bronze (od svetle do crne), boje inoka od svetle do tamne pa i zlatna boja. Kao što je već napisno, aluminijumska stolarija je odličan izbor za sve poslovne objekte gde njena estetika, čvrstoča i dugotrajnost posebno dolaze do izražaja i sigurno nećete pogrešiti njenim izborom.
  Radi optimalnog odabira, potrebno je kontaktirati više proizvođača aluminijumske stolarije pa dobro proučiti sve stavke njihovih ponude kao što su: tip i karakteristike profila (broj komora, ugradna dubina, prekid termo mosta, debljina zida) koeficijent gubitka toplote celog prozora okovi vrsta stakla itd. a sve u smislu odabira najbolje ponude.